Guvernarea lipsește copiii nu doar de libertate, dar și de copilărie!

Către Ministerul Justiției
Doamnei Ministru Iftodi Victoria
Str. 31 August 1989, 82
Mun Chisinau, MD 2012
De la Fundația « Domnica Cemortan »

                                                                     CERERE PREALABILA

"La sfârșitul anului 2017, cu efortul societății a fost amenajată în penitenciarul nr. 7 din satul Rusca, raionul Hâncești, o cameră de joacă pentru copiii care stau alături de mamele lor, în acea instituție. 

Ca urmare a memorandumului semnat de Președinta Fundației „Domnica Cemortan” și Departamentul Instituțiilor Penitenciare, si anume, Directorul DIP-ului Areliu Suhan, si Directorul pușcariei Rusca, Ion Ciubuc, a fost inițiat proiectul „Copiii pușcăriei, fără copilărie”. Iar prin suportul financiar și material al cetățenilor din Republica Moldova aflați în țară și peste hotare, s-au cheltuit aproximativ 30.000 lei, pentru reparația, amenajarea și dotarea cu cele necesare a unei camere de joacă și de dezvoltare pentru copii.

Cu regret, am constatat ulterior, că nici o săptămână nu a trecut de la deschidere, că această cameră de joacă a fost rapid transformată într-un dormitor pentru deținute. Iar angajații Departamentului Instituțiilor Penitenciare, au argumentat această acțiune prin faptul că sunt insuficiente locuri pentru femeile care stau în detenție. 

Consider că este o sfidare a angajamentelor asumate prin semnarea memorandumului, dar și a efortului comun al donatorilor implicați.

Mai mult ca atât este direct încălcat dreptul copilului din penitenciar prin simplul manifest a Ministerului Justiției și a DIP-ului de parcă acei copii acolo nici nu există, iar argumentul că nu este loc în penitenciar pentru copii, este iresponsabil atâta timp cât ei raspund direct pentru educația și creșterea acelor copii ce sunt în detenție alături de mamele lor.

Prin prezenta cerere, vă rugăm respectuos să veniti cu răspunsuri clare conform legii, și concrete la situația actuală din penitenciarul Rusca , și anume despre camera de joacă ce a fost data Fundației, la alegerea direcției penitenciarului pentru a fi amenajată, ceea ce Fundația a și făcut, și-a îndeplinit partea de angajament din memorandum.  A amenajat camera, a fost dotată cu mobilier corespunzător vârstei copiilor din penitenciar, jucării, cărți, mochetă nouă, pereții refăcuți integral pe tot perimetrul camerei.
Camera amenajată pentru copii este necesară și chiar vitală pentru dezvoltarea fizică, psihologică și emoțională a copiilor aflați alături de mamele lor în penitenciar.

Fundația “Domnica Cemortan” dar și donatorii proiectului vor să știe următoarele lucrui:

1.Care este situația actuală cu acea cameră amenajată copiilor din penitenciarul Rusca de către Fundația “Domnica Cemortan”? 

2.Locuiește cineva din detinute actual în camera amenajată copiilor din penitenciar de către Fundația “Domnica Cemortan”?

3.Este camera actual DOAR un spațiu de joacă pentru copiii din penitenciar, sau mai are și altă folosință?

4.Dacă camera de joacă este deschisă și copii au voie să se joace în ea, care este programul de acces permis copiilor  în acel spațiu de joacă?

5.Prin ce poate Ministerul Justiției să asigure Fundația “Domnica Cemortan” că acea cameră amenajată de către Fundație va rămâne și va fi doar o cameră de joacă și nu va fi transformată iar în dormitor în caz că penitenciarul nu va avea locuri în viitor pentru deținute mame cu copii?

6. De ce Ministra Iftodi Victoria, refuză să semneze un nou memorandum cu Fundația “Domnica Cemortan”, în care să fie stipulat că acea cameră amenajată anterior de Fundație, sub nici o forma nu va deveni dormitor pe viitor pană nu vine însusi Ministerul Justiției, direcția penitenciarului sau o altă organizație cu un nou proiect de amenajare a unui spațiu concret pentru copii? 
 
Sper că nu veți ignora această cerere prealabilă și vom reuși prin cooperare să rezolvăm problema asta ce dureaza deja doi ani. 

Nouă ne pasă de viitorul acestor copii și vom face tot posibilul pentru a le întoarce această cameră amenajată pentru ei. 
Fundația “Domnica Cemortan” își rezervă dreptul de a acționa în judecată Ministerul Justiției pentru a impune la respectarea memorandumului semnat de instituțiile Ministerului de Justiție."

Țin să mulțumesc tuturor celor ce au încredere în mine, mă susțin și mă încurajează să nu renunț, mai ales în așa situații, când cei ce sunt actual la guvernare, în loc să colaboreze, ei iți bagă și mai multe bețe în roate. 
De asemenea țin să mai zic, că la această cerere prealabilă, vor fi atașate actele necesare și foarte important pentru mine, PETIȚIA semnată de 1,104 oameni, la această cauză.


P.S. Dacă îndrăznește să îmi zică cineva că nu am avut răbdare (deja 2 ani au trecut) și că nu am încercat diplomat să rezolv și problema asta, în care guvernarea lipsește copiii nu doar de libertate, dar și de copilărie, îl scuip în ochi.
Mie mi-a ajuns cuțitul la os. Însă nu mă las și gata, dacă trebuie până la CEDO am să merg să vă impun să vă faceți meseria și să oferiți acelor copii, ce este al lor de drept!