Fundația “Domnica Cemortan” nu a fost inclusă în lista beneficiarilor 2% pentru anul 2019

Comunicat de presă al Fundației “Domnica Cemortan”

Ministerul Justiției: Iresponsabilitate și indiferență

Fundația “Domnica Cemortan” nu a fost inclusă în lista beneficiarilor 2% pentru anul 2019

Cu iresponsabilitate, multă indiferență și activitate inutilă, toate acestea se pot atribui Ministerului Justiției din Republica Moldova.
Întâmplător ori nu, dar Ministerul Justiției nu a inclus în lista beneficiarilor desemnării procentuale de 2% în care fiecare lucrător din Republica Moldova are dreptul să doneze 2% din impozitul său unui ONG sau unei Fundații.

La întrebarea mea, "de ce Fundația nu a fost inclusă în lista beneficiarilor programului 2% din acest an?", am primit răspuns următorul e-mail:
“Stimată Doamnă Domnica Cemortan !
Într-adevăr, cu regret, am discutat şi eu cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, în vederea identificării cererii depusă de Dvs. Dat fiind faptul, că în setul de acte ridicat de la Ministerul Justiţiei (în baza unui act de primire -predare, însoţit de scrisoare) nu am găsit cererea Dvs. Cei de la Ministerul Justiţiei au confirmat că, nu a fost înregistrată recepţionarea cererii privind înscrierea fundaţiei în lista beneficiarilor desemnării procentuale.”

Acest răspuns de fapt, arată că MJ intenționat nu a inclus Fundația în listă și nu a predat agenției ASP, ce se ocupă actual de lista beneficiarilor. 
Fundația “Domnica Cemortan” a adresat prin e-mail la adresa menționată pe site-ul oficial al Ministerului Justiției care spune așa:

"Cererea poate fi depusă atât prin poștă sau la sediul Ministerului Justiției la adresa: str. 31 August 1989, nr. 82, MD-2012, mun. Chișinău, cât și în format electronic la: secretariat@justice.gov.md."

Astfel, în data de 30 septembrie 2018, Fundația a expediat un e-mail în care erau toate actele necesare pentru înregistrare. În articolul p.8 din Regulamentul 2% Ministerul Justiției urma să acorde 10 zile pentru înlăturarea neajunsurilor, în caz că erau neajunsuri și MJ trebuia să mă informeze, prin urmare am dedus faptul că dacă nu am fost contactată, totul este în regulă ce ține de acte și înregistrarea Fundației “Domnica Cemortan” în lista beneficiarilor de 2%.

Totodată, potrivit p.9 Ministerul Justitiei urma să adopte o decizie privind neincluderea în lista și să fiu informată, la adresa Fundației sau prin e-mail. Menționez că nu am primit nici o decizie și nici o inștiințare.

Membrii Fundației, tind să creadă că această acțiune de a nu include Fundația "Domnica Cemortan" in lista beneficiarilor de 2%, este de fapt o răzbunare din partea Ministerului Justiției, deoarece acum câteva luni Președintele Fundației "Domnica Cemortan" și activista civică pentru drepturile omului a făcut un protest în fața Ministerului Justiției, de asemenea Fundația este în discuții aprinse de mai mulți ani în ce privește drepturile femeilor din penitenciarele Republicii Moldova. Amintim faptul că destul de greu Fundația "Domnica Cemortan", a luptat cu Ministerul Justiției pentru a crea o cameră de joacă în penitenciarul Rusca, unde sunt mame cu bebeluși. Rezultatul final a fost realizat după o luptă de aproape 3 ani, când Fundația a reușit să implementeze acest proiect.

Realizăm faptul că în acest an, beneficiarii Fundației “Domnica Cemortan” vor rămâne fără contribuție, pentru ca lucrătorii Ministerului Justiției responsabili de întocmirea listelor beneficiarilor programului de 2% au adus ca argument că nu au văzut nici o cerere din partea Fundației “Domnica Cemortan”, ceea ce este, repetăm, o minciună gravă din partea acestora, deoarece Fundația deține dovezi reale și înregistrate, astfel încât Ministerul Justiției nu poate să afirme că nu au primit nici o cerere din partea Fundației.

Beneficiarii Fundatiei, sute de familii cu mulți copii, părinți singuri și copiii străzii, anul acesta 2019 rămân fără ajutor și donații din motiv ca Ministerul Justiției, este iresponsabil, sunt indiferenți și în final, aș adăuga o remarcă - dacă acest Minister nu reușește să gestioneze ceva atât de simplu, reiese că nici cu probleme mai importante nu se descurcă, deci este un Minister inutil în final.

Fundația, desigur, nu va lua în considerare sfatul Ministerului Justiției de a depune cererea de înregistrare pentru programul 2% abia pentru anul viitor, ci va merge în instanță și își va impune dreptul conform legii dacă va fi necesar.