Despre incompetența poliției de frontieră a RM

"PROCURA"

Eu sunt sigură că fiecare din noi are o mică istorioară de povestit, amuzantă, bună sau rea, ce ține de poliția de frontieră din Republica Moldova, sau din străinătate.
Însă eu am hotărât să scriu acest articol pe blogul meu nu pentru a vorbi despre polițista de frontieră de la punctul de trecere a frontierei moldo-ucraineană  ”Palanca” pe care am văzut-o că a luat mită de la șoferul microbusului, sau ăla din vama « Leușeni » care crede că toți sunt prosti, și încearca să scurgă câțiva euro prin șiretlicuri, ci despre cât de competenți sau incompetenți sunt polițiștii din serviciul de frontieră din Republica Moldova și anume în domeniul traversării frontierei.
Acum o lună, o prietenă ma întrebat :
                                                         
-Domnico, trebuie sa fac procura pe echipaj copilului meu ca sa zboare singur spre Europa din Republica Moldova?
Nu știu cum la voi, dar la mine prietenii cred ca eu sunt expert mai în toate domeniile, inclusiv ăla vamal, așa că întrebări de genul eu am zilnic :D :D :D 
Dar na, zic, știam că este un număr pe net la serviciul de informații a poliției de frontieră a RM, dă să ne uităm și să vedem dacă reușim să avem un răspuns la întrebarea ta.

Am sunat, un domn foarte placut la voce a răspuns, părea destul de informat și sigur pe el atunci când răspundea, încât m-a convins și pe mine, și pe prietena mea, că ceea ce a zis el, așa este și că copilului ei, ce deține doar o singură naționalitate, și aia este străină, ca să iasă de pe teritoriul RM singur chiar dacă are 8 ani, procură pe echipaj 
NU trebuie.
Toate bune și frumoase, însă ca să fim sigure, am să scriu totuși un e-mail, (de obicei eu așa fac, întreb de unu, apoi de altul, sun, scriu, mă duc și întreb, și apoi iar sun, mai pe scurt, eu am învătat să verific mereu de 3 ori înainte să fac un pas, mai ales când te-ai ars de mai multe ori datorită unor informații eronate), scriu că copilul în cauză este al meu, ca să îmi fie mai ușor fără ca să dau prea multe explicații.
Intru pe site-ul oficial al serviciului de frontieră, și scriu un e-mail. Primesc un răspuns ce m-a dat pe spate. Atasez poza la e-mail-ul primit poza in video.Și uite așa am început să investighez și eu subiectul « PROCURA », și ce trebuie unui copil ce deține o singuă cetătenie, si anume străină, ce acte trebuie ca să iasă singur de pe teritoriul RM.
Am contactat serviciul de frontieră încă odată telefonic, răspunsul era idem ca și atunci când am sunat prima dată. Doar că după ce am ascultat discursul domnului, eu am adaugat în dialog, și faptul că am trimis un e-mail, iar în răspuns, semnat de Doamna Irina Roibu, specialist principal al Derecției control al trecerii frontierei a Direcției generale control al frontierei al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI, mi s-a zis că trebuie procură.
La care domnul îmi zice că el nu știe cine este doamna asta, și că nu înțelege de ce a scris așa. Ca apoi peste 10 minute mă sună înapoi, și îmi zice, că el de fapt s-a documentat, ar fi sunat la poliția de fronteră de la aeroport, și lui i-au zis că defapt ar trebui procura.
OF… eu deja am început să obosesc. Între timp prietena mea, deja a început să intre în panică. :D

Apoi trebuie sau nu trebuie procură mă întreabă ea?!

Nici după o săptămână, noi, concret informații așa și nu am primit, mai mult ca atât, am fost și mai mult dezorientate, când serviciul de frontieră din țara străină unde urma să zboare copilul, a confirmat telefonic, că o țară străină nu are dreptul să rețină fie și un copil de 8 ani ce zboară singur la trecerea de frontieră, fie și fără procură, acasă în țara lui.

Si aici am câteva întrebări la poliția de fronteră moldovenească :
-Cum la mama lui de lege, este posibil încât eu, (de exemplu) sunt căsătorită cu un străin, și copiii mei sunt născuți în străintate, și dețin doar cetățenia țării în care sau născut, iar eu, dacă sunt în curs de divorț, sau am plecat de la soț, sau sunt în concubinaj și copiii dețin doar cetățenia străină, apoi cum, soțul poate ieși cu copiii din RM când vrea el și poliția de frontieră îi va lăsa să plece, chiar dacă unul din părinți este cetătean al RM ?

-          Doi, despre care mai multe treceri vorbește polițistul de la serviciul frontieră în audio?
Legea e una pentru toți. Fie că treci la frontieră cu avionul fie cu mașina sau fie pe bicicletă. 

-          Trei. De ce acest serviciu al Ministerului Afacerilor Interne, având așa o responsabilitate importantă, având și legătura directă cu cetățenii Republicii Moldova, de alții nici nu mai zic nimic, își permit să dea informații eronate?
Totusi aici este vorba de acte, bani si timp. Daca ei lucrand acolo, la asa un nivel inalt ca Doamana…..ce mi-a raspuns la e-mail, nu stie, sau asta care la telefon mi-a zis ca nu trebuie nici o procura ca apoi sa ma sune sa imi zica ca da de fapt ar trebui, sau asta de la vama care imi zice ca nu trebuie?

Cum eu pot fi sigura ca un politist de frontera azi, nu imi cere procura, iar maine imi va cere.

Totusi, de ce trei persoane diferite ce lucreaza in acelasi serviciu, al politiei de frontera, imi dau toti raspunsuri diferite atunci cand legea este una?
Sau legea asta un exista, sau daca exista si este interpretabila, asta denota cat de rau este facuta legea incat sa fie loc si de interpretari, ceea ce NU ar trebui sa fie!
Din cauza incompetentei voastre, din cauza ca nu stiti legea, din cauza lipsei de informatii pentru postul ce il detineti, cetatenii Republicii Moldova, cheltuie bani pentru procure inutile, timp si alergatura.

Sunt sigura ca sunt si politisti competenti in acest domeniu din acest serviciu, insa la cazul asta, am fost mai mult dezinformata decat informata, asa ca, Domnule Ministru Jizdan, poate le organizati un test in scris lucratorilor de pe la frontierele RM, cu cateva intrebari simple de baza, ca sa vedeti cat de informati sunt politistii de frontera si despre obligatiunele postului ce il detine, pun pariu pe niste covrigi, ca o sa fiti surprins cate raspunsuri diferite si eronate, o sa cititi in acel mini test. :D

Pana una alta, dragi concetateni, va recomand inainte sa treceti frontiera RM cu copii sau fara,  informati-va voi bine, ca s-ar putea sa dati peste un politist care habar nu are ce trebuie, si ce nu trebuie in munca lui.
Am un citat pe care il ador a lui Oscar Wilde :
« Omul foarte bine informat - iată idealul modern. Iar mintea omului foarte bine informat este un lucru groaznic. Este asemenea unui magazin de vechituri, prăfuit şi plin de obiecte monstruoase, în care toate lucrurile au un preţ mai mare decât valoarea reală. »