Minciunile din Ambasada RM la Paris

Conform statisticii, doar la finele anului 2016 erau plecați peste hotare peste 764 de mii de moldoveni (ultim raport al Biroului Migrație și Azil), iar azi oficial și legal pleacă din țară șapte moldoveni pe zi.

Unica legătură între Republica Moldova și cei plecați este Ambasada sau Consulatul Republicii Moldova din străinătate. Existența unei Ambasade a Republicii Moldova este un sistem pus la dispoziția cetățenilor plecați, ca atunci când ei au nevoie - anume atunci să fie disponibilă. Nu de alta dar lucrătorii Ambasadelor primesc un salariu destul de bunuț și bine înțeles beneficiază de foarte multe privilegii pe care noi, oamenii de rând, nici nu le visăm. Și atunci când un cetățean vine la Ambasadă sau sună, mă aștept ca anume ăla care are titlul de AMBASADOR (sau cei ce lucrează acolo) să ajute cu cât mai multe informații și pe cât mai multe căi să soluționeze problema, nu să îmi zică: “asta e problema voastră personală", "nu știu" sau "mergeți și căutați, eu nu am cum să vă ajut”. Asta mai ales când problema ține direct de Ambasadă.

Oamenii plecați în străinătate și așa au greutăți peste tot și când vii la Ambasadă ai și mai multă bătaie de joc și mai multe bețe în roate, ceea ce de fapt nu ar trebui să fie.

Astfel, în urma unui mesaj primit din partea unei moldovence ce locuiește în prezent în Franța, am început să investighez starea de lucruri anume la Ambasada RM la Paris. Dacă ar fi să încep cu toate Ambasadele RM la rând, sunt sigură că enorm de multe probleme s-ar găsi.

Problema pe care a sesizat-o Natalia este că la Ambasada RM din Paris serviciile consulare se achită doar cu cardul bancar. Nu știu cum pentru voi, dar pentru mine asta este o încălcare a dreptului meu direct pentru că eu am dreptul și la o alternativă pentru a putea achita. Nu toată lumea dispune de card. Și dacă nu am card ce fac?

Cel mai important din toată investigația este că Ambasadorul și echipa sa minciunește cetățenii RM, zicându-le că ”așa este legea”, ca să se achite cu cardul. Voi știți de așa lege? Eu nu, pentru că AȘA LEGE NU EXISTĂ!

Cu toate acestea, ei au lipit o foaie pe ușa Ambasadei pe care scrie așa: “Vă aducem la cunoștință că, în conformitate cu Legea Parlamentului nr. 242 din 24.09.2010 și Hotarârea Guvernului nr 1036 din 17.09.2007, începând cu data de 01 februarie, Ambasada nu va mai accepta achitarea în numerar pentru serviciile consulare. Plata se va efectua doar cu cardul bancar”.

Vreau să vă zic că această lege nu face referire la modul de plată, ci doar la cuantumul de plata pentru serviciile. Dar să fim sinceri, câți dintre voi verifică tot felul de foițe lipite cu anumite legi? Mai ales când însuși lucrătorii Ambasadei zic “că așa e legea” tu tinzi să îl crezi, totuși sunt lucrători ai Ambasadei. Apoi iată dragii mei, se pare că nu tot ce e lipit pe ușile Ambasadelor trebuie să credeți!

Și doi, foarte important: din informațiile acumulate, în opinia mea, în această Ambasadă are loc o schema bine pusă la punct. Un anumit grup de oameni, pentru anumite servicii contra plată,  completează anumite acte și achită cu cardul lor bancar în locul omului ce ar trebui să depună actele singurel.

Natalia cât a stat în acea zi la Ambasadă, a zis că acolo s-a apropiat o doamnă cu zeci de persoane și a mers și a achitat pentru ei, iar lumea din Ambasadă pare să o cunoască destul de bine și nu erau deranjați de faptul că un singur om achită pentru alți zece.

Cum credeți, această doamnă a făcut asta de ochi frumoși celor care nu puteau să achite cu cardul, sau a fost un serviciu contra plată?

Natalia l-a confruntat pe un reprezentat al Ambasadei, și l-a întrebat cine este doamna, la care el a zis că nu știe despre ce este vorba. Rog să atrageți atenția în înregistrarea audio cum el o agresează verbal pe Natalia. În loc să îi zică dacă se va ocupa de această informație, el îi zice Nataliei că totul este doar în imaginația ei.

Cum adică doar în imaginatia ei, când doamna trece cu zeci de oameni prin fața Nataliei și achită serviciile consulare cu un singur card pentru toți? Apoi, în audio mai este un moment care chiar m-a enervat: când acel reprezentant, încearcă cumva să se justifice. Tot el, cu câteva secunde înainte, zicea că nu știe despre ce este vorba și că nu știe nici o doamnă, ca apoi să zică, că de fapt doamna aceea îi ajută pe oameni să cumpere bilete.

STOP! Ce? Bilete? Acolo e agenție de voyage sau Ambasada RM la Paris până la urmă???

Pe parcursul investigației eu am sunat la Ministerul Afacerilor Externe și am adresat întrebări ce ține de modul de plată. O să rămâneți surprinși, dar ei habar nu au despre ce face ambasadorul la Paris și ce mod de plată este acolo. Mai mult ca atât, ei singuri au spus că trebuie să fie o alternativă de plată. Ca să vezi… Și cireasa de pe tort a fost atunci când am sunat la Ambasada RM din Paris. Doamna ce a răspuns la telefon, după ce insistam să îmi zică și mie despre ce lege este vorba, brusc a schimbat macazul și deja zicea că este vorba de o simplă “circulară” dată de Ministerul Afacerilor Externe și nu despre o lege. Serios? Nu de alta dar pe ușa Ambasadei e lipită o hârtie pe care scrie altceva.

Întâi am ascultat audio înregistrat de Natalia. Mi-am pus mâinele în cap! Zic bun, pentru aroganța omului nu îl poți penaliza, dar pentru minciuni, DA.

Și audio Nataliei începe așa:

N    - Dacă nu avem card bancar la achitare cum facem?

E.D  - Faceți rost de card bancar.

Poftim? Domnule Ambasador, ne spuneți și nouă cam cum de făcut rost? Cum a zis și Natalia, nu se găsesc pe drum cardurile bancare, iar dacă totuși un cetățean al RM este în fața dumneavoastră și vă spune că nu are, atunci ar fi logic nu să agresați persoana (cum se aude în audio) ci din contra să propuneți o alternativă, că totuși sunteți acolo trimis de RM să ne ajutați și să ne reprezentați nu să trimiteți cetățenii să “facă rost”, mai ales atunci când tot dumneavoastră ați inventat acest mod de plată și încă UNIC ceea ce NU este NORMAL. Nu toată lumea dispune de card bancar.

Apoi reprezentantul Ambasadei RM din Paris mai zice:

E.D. - “Peste tot sunt intermediari”.

Serios? Eu despre asta nu știam că peste tot, chiar și în Ambasadele RM din străinătate.

Și totuși asta ar confirma că acele scheme de plată cu cardul ce se fac acolo ei ar ști...

Ca să înțelegeți concret despre ce este vorba vă invit să ascultați audio din articol. Discuția Nataliei cu un reprezentant al Ambasadei RM la Paris; eu cu un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și cu doamna de la secretariat din Ambasada RM la Paris.Și uite așa eu am aflat că Ambasadorul Republicii Moldova la Paris, Emil DRUC, crede că trăiește în propria gubernie și el își face propriile legi în Ambasada asta, pe când el e trimis acolo de Republica Moldova. Legea e una pentru toți.

Nu mă interesează ce aveți sau ce nu aveți în Ambasadă! Eu ca cetățean al RM am dreptul să pot achita singură și fără intermediari cărora să le achit comisioane pe sub masă. Eu am drept legal să cer o alternativă. E dreptul meu!

P.S. Investigația continuă, pentru că atunci când eu investighez nu rămân doar la scrierea unui articol. O să vă țin la curent cu ce schimbări au fost, dacă o să fie și totuși cum a fost posibil ca așa o “circulară” să fie lipită pe ușa Ambasadei RM la Paris?