Rezultatul investigației “Minciunile din Ambasada RM la Paris”

În urma articolului scris în data de 2 mai 2018 pe blogul meu “Minciunile din Ambasada RM la Paris” despre unicul mod de a achita serviciile consulare, și anume doar cu cardul bancar impus la Ambasada RM la Paris, ținând cont că majoritatea moldovenilor sunt illegal și nu dețin carduri bancare. 

În Franța ca să ți se deschidă un cont bancar și ca să ai un card, trebuie să aduci un act oficial de închiriere a unui imobil și un contract de muncă. Iar la noi majoritatea lucrează "la negru" iar ca să ai un contract oficial de închiriere pe numele tău este extrem de complicat, trebuie încă și mai multe acte decât la bancă.

Și cel mai grav la toată situația asta se pune și faptul că în urma impunerii de a achita taxa consulară doar într-un singur mod, și anume cu cardul, asta a dat posibilitatea unor escroci de a își face un bussines pe spatele moldovenilor ce nu dețineau card bancar chiar la ușa Ambasadei, ca să achite acel escroc în locul tău, tu îi dădeai o sumă în plus pe langă ce achitai tu, iar acest "act de binefacere" nu poți numi decât ESCROCHERIE.

Astfel în urma plângerilor mele despre toată situația asta la Direcția Afacerilor Consulare din Ministerul Afacerilor Externe a RM și în urma discuțiilor cu ei, am primit răspunsul următor:

Stimată Doamnă Cemortan,

Cu referire la petiţia dvs. din 04.05.2018, privind dificultățile întâmpinate ce către cetățenii Republicii Moldova la achitarea plăților pentru serviciile consulare prestate de către Ambasada RM de la Paris, Direcţia Afaceri Consulare a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene aduce la cunoştinţă că, în urma identificării soluției, situația a fost remediată, şi din data de 07 mai 2018 încasările cu numerar a fost reluate de casieria ambasadei.


Cu respect,


Direcţia Afaceri Consulare
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene


De asemenea la o săptămână de la postarea articolului “Minciunile din Ambasada RM la Paris” am fixat o întrevedere cu Ambasadorul RM la Paris, Emil Druc.

Am să fiu sinceră și am să scriu urmatoarele. La început eram sceptică pentru un rezultat pozitiv și rapid în urma întrevederii și anume pentru că în opinia mea, cel ce conduce “casa” trebuie să știe ce se întâmpla la el în “casă”. 
Atunci când am intrat în biroul Ambasadorului, am întâlnit un domn foarte plăcut și diplomat.
Totuși eu am stat pe baricadă și mă pregăteam să atac cu întrebări și să văd ce soluție concretă propune Ambasadorul. 
Domnul Ambasador avea pregătite în fața lui niște hârtii pe masă, m-am gândit eu că o să încerce să justifice de ce au recurs la plata unică doar cu cardul. Însă eram și eu pregătită de partea mea :)
Din ce am vorbit cu el am înțeles că el nici nu este la curent cum că ar fi o problema și că oamenii ar avea o dificultate de a achita doar cu cardul bancar. Cel puțin până la urechile lui, astfel de probleme nu au ajuns. 

Și acum, ATENȚIE!
Aici el are dreptate și anume; cum vreți ca el să știe că în Ambasada lui sunt probleme dacă moldoveanul în loc să scrie o plângere, să ceară audiența la Ambasador, să scrie o scrisoare la MAE, să informeze despre problema întâlnită, el preferă să achite alea 10% escrocului de la ușa Ambasadei?!
Voi înțelegeți că problema ce nu se discută, NU EXISTĂ !?
Eu asta deja o știu, de aia și în acțiunele mele civice sunt unele duse la extreme pentru că am observant în RM nu te faci auzit ușor, însă cel mai grav este că în mare majoritate, sunt pasivi.
Unul din visele mele este ca moldovenii să înceapă să scrie plângeri și să se țină pentru a rezolva problema până la capăt. Astfel, încet cu încet prin așa acțiuni lucrurile o să se schimbe și la noi în țară.
Astăzi sunt mândră să vă anunț că această investigație, a adus un rezultat, iar astăzi pe site-ul Ambasadei deja este informația că oamenii pot achita prin mai multe moduri de plată.

Aș vrea să înțelegeți un lucru, eu asta nu am făcut pentru că eu nu pot achita cu cardul. Ci am făcut această investigație și acțiunile luate în timpul investigației pentru alții care nu au posibilitatea. Eu totuși vreau să cred, că într-o zi, noi toți moldovenii o să fim foarte uniți și o să luptăm unii pentru alții egal.