În urma acestor decizii, suma prejudiciilor este de circa 270 de mii de euro

În anul 2018 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a pronunțat 22 de hotărâri și 15 decizii împotriva Republicii Moldova. În urma acestor decizii, suma prejudiciilor este de circa 270 de mii de euro.

URA URA URA!

Să vă zic mai pe scurt cum stă treaba, poate nu înțelegeți.

FAZA 1

Să începem cu "răul mic", o vorbă tare iubită de moldoveni. Votul. Și mergeți iar la vot. Și iar votați costume frumoase, ochelari frumoși sau discurs frumos.
Apoi încă mai este și cateoria celor ce votează pentru că au primit 50 de lei MDL, și pentru un kg de cartofi dar și pentru că dacă nu votez cu rusu, Putin va bombarda Moldova.
(Te razi acum probabil, dar eu și asta am auzit de la vecina de la etajul 3).

FAZA 2

Amu, ai votat tot felul de "șmecheri" și oameni "deștepți" în care îți încredințezi destinul ca cetățean al RM dar și îi încredințezi marea onoare să aleagă miniștri și să vegheze asupra lor ca să își facă treaba. Apoi acele partide politice votate aleg miniștri, judecători, procurori, primari, etc. Și in final, miniștrii aleși se scarpină la ouă și strigă că ei fac reforme, doar că reformele lor sunt doar în "chipiuri noi" polițiștilor, iar procurorii fără scrupule crează dosare cui nimerește principalul dosar să fie, șefi de secție de poliție ca la Telenești ce stă și bea la o terasă un pahar de bere tot cu ăla care e acuzat de omor în dosarul ce îl duce . Da tot ok. Nu e chiar așa strașnic până la urmă.

FAZA 3

Amu gândește-te și la dosar. Dosarul ăla tăvălit pe jos și întors victemei de câteva ori înapoi și oprit și reîntors și cu pagini dispărute, a ajuns în instanță, în final. Acolo alt incompetent, dar pus de cumătru ministrului, dosarul în final e făcut "kashkamalashka".
Omul disperat, tot acel om care o luat un kg de cartofi atunci când umblau cu pomana electorală partidele politice din RM, și plânge pe scările Curții Europene pentru Drepturile Omului, și cere dreptate. Și noroc de ăia acolo, care sunt încă imparțiali și nu au cumătri în Moldova și astfel câștigă un proces ce a durat ani și ani de zile.

A, era să uit, știți de unde statul achită aceste sume după procesele pierdute față de oamenii ce cer dreptate la CEDO? Din banii DOAR și DOAR a moldovenilor. Din banii tăi, din banii părinților tăi și a copiilor tăi. A medicilor, a profesorilor, a lucrătorilor simpli, din salariile ce ar trebui să fie mai mari și din bugetul ce ar trebui alocat copiilor tăi.
Și atunci eu, am o întrebare, când ai să mergi data viitoare să votezi, ai să votezi discursul și costumul lui frumos, sau ai să votezi competența, integritateta și realitatea ?

P.S. Eu mă bucur când RM pierde la CEDO, pentru că doar așa țara asta mai poate primi câte o palmă, inclusiv miniștri ingâmfați, judecatori aroganți, oameni simpli ce votează ochelarii și toți cei care încă îi auzi « da nie nii pohui, și, asta e în grădina mea ? ».
Până una alta, curaj celor ce au procese de judecată, nu vă lăsați cu una cu două, pentru că niciodată nu se știe atunci când cazul tău, va da peste nas oligarhiei și prostiei din RM!
P.S.2.  ...270 de mii de euro, oare ce ar putea face RM cu banii ăștia? Cred că ar deveni o mică Elveție!